CMS definitie

Wanneer u zich aan het oriënteren bent op een eigen website, dan ziet u regelmatig de term CMS voorbijkomen. Maar wat betekent CMS nu eigenlijk?

Een CMS is een stuk software om het beheer van uw website te vereenvoudigen. In plaats van dat u bronbestanden op de server of op het webhosting pakket aanpast voor een wijziging, voert u de wijzigingen door via een beheeromgeving. Deze beheeromgeving is zodanig opgezet dat er nauwelijks technische kennis vereist is. De afkorting CMS staat voluit geschreven voor "content management systeem". Vrij vertaald gaat het dus om een programma waarmee u de inhoud (content) van uw website kunt beheren.

Er zijn verschillende CMS systemen die u in gebruik kunt nemen. U bent niet gebonden aan een bepaald CMS systeem omdat u bij een bepaalde hostingpartij zit. Sommige hostingpartijen zullen u de mogelijkheid bieden om de meest bekende CMS systemen met enkele drukken op de knop te installeren. U bent vrij om een ander CMS systeem (dat niet in door de hostingpartij wordt aangeboden) te downloaden en te installeren.

Installeert u zelf een CMS systeem, dan zult u de bronbestanden moeten overzetten naar het webhosting pakket met behulp van een FTP programma. In veel gevallen is er een installatiescript aanwezig waarmee u vervolgens de belangrijkste instellingen goed kunt zetten. Denk aan de instellingen voor de databaseverbinding en het instellen van uw gebruikersnaam en wachtwoord voor de beheeromgeving.

CMS systemen zijn iets anders dan de zogeheten "website builders". Een CMS systeem dient op uw webhosting pakket te worden geïnstalleerd. Bij een website builders bouwt u uw website op een kant-en-klaar platform, zodat u meteen kunt met de opmaak en de content van uw website zonder dat u software hoeft te installeren. Bij een website builder bent u erg beperkt tot de mogelijkheden van het platform, waar u bij een CMS pakket zelf toegang heeft tot de bronbestanden en ook mogelijkheden heeft tot uitbreiding.

Maak jouw eigen website met JouwWeb