CMS programma

Met een CMS programma wordt het mogelijk om beheerwerkzaamheden te verrichten aan uw website zonder dat u veel verstand van de techniek hoeft te hebben. Dit betekent dat u bijvoorbeeld geen kennis hoeft te hebben over het bouwen van een eigen website of van programmeren. Hiermee wordt het voor iedereen mogelijk om een eigen website te beginnen en regelmatig nieuwe content toe te voegen.

CMS programma installeren

Een CMS programma is vrij eenvoudig op uw webhosting te installeren. Via een controlepaneel (bijvoorbeeld DirectAdmin) maakt u eerst een database aan. Vervolgens zet u de bronbestanden van een CMS pakket naar keuze over naar uw webhosting pakket. Dit kan met behulp van een FTP programma. Bijvoorbeeld het programma FileZilla. Dit is een gratis FTP programma waarmee u bestanden naar uw webhosting kunt overzetten.

Daarna is het een kwestie van configureren, iets dat vaak uit handen wordt genomen door een meegeleverd installatieprogramma. In het installatieprogramma voert u dan de gegevens voor de database en andere belangrijke gegevens voor uw website in.

Ook kunt u in veel gevallen zelf de inloggegevens invoeren waarmee u in het vervolg wilt inloggen in het beheergedeelte van het CMS programma.

Website beheren

Na de installatie kunt u met het door het installatieprogramma aangemaakt gebruikersaccount inloggen in de beheeromgeving. Als u bent ingelogd kunt u allerlei onderdelen van uw website aanpassen. U kunt bijvoorbeeld een nieuwe pagina aanmaken, een bestaande pagina aanpassen of een verouderde pagina verwijderen. Ook heeft u meestal de volledige controle over het navigatiemenu en de diverse formulieren op uw website (denk aan bijvoorbeeld het contactformulier).

Wachtwoord vergeten

Weet u uw gebruikersnaam of wachtwoord niet meer, dan kunt u bij veel CMS programma's een wachtwoordherstel aanvragen. U ontvangt dan een e-mail met daarin uw gebruikersnaam vermeld of een e-mail met instructies voor het instellen van een nieuw wachtwoord.

Voordelen van een CMS programma

Een CMS programma biedt allerlei voordelen. Zo biedt een CMS programma een beheeromgeving die in de meeste gevallen vrij gemakkelijk te gebruiken is.

In veel gevallen wordt het CMS programma geleverd met diverse thema's waaruit u kunt kiezen of zijn er online thema's voor het CMS programma te vinden. U hoeft dan zelf geen ontwerp te maken voor uw website.

Samen met anderen werken aan een website kan met een CMS programma uitstekend: u kunt gebruikers aanmaken en zo anderen toegang verlenen tot de beheeromgeving.

En zo zijn er nog veel meer voordelen, welke u kunt vinden in de andere artikelen op deze website.