CMS systeem

CMS is de afkorting van de Engelse term "content management system". Een CMS systeem is programmatuur die u ondersteunt bij het bouwen en onderhouden van een website. Kenmerkend voor CMS systemen is dat het altijd eerst op de webhosting moet worden geïnstalleerd voordat u er gebruik van kunt maken. Daar hoeft u niet veel van te merken. Veel providers bieden de mogelijkheid om de meest gebruikte CMS systemen met slechts enkele muisklikken te installeren. Voorbeelden van CMS systemen waarmee dit kan zijn WordPress en Magento.

Maar in feite kunt u ieder content management systeem installeren op uw webhosting zolang deze maar is geschreven is een programmeertaal die door uw provider wordt ondersteund. En het CMS gebruikmaakt van een databasesysteem dat door uw provider wordt ondersteund.

CMS systemen en website builders

CMS systemen verschillen van zogeheten website builders. Website builders zijn platformen waar men zonder iets te hoeven downloaden en installeren een website kan maken. Platformen zoals Wix en Weebly zijn typische website builders. Het grote verschil zit hem in de mogelijkheden.
 
Bevalt het CMS systeem niet, dan kunt u het verwijderen en een ander content management systeem installeren. Bij website builders wordt u beperkt door de mogelijkheden die het betreffende platform biedt. Biedt het platform niet de mogelijkheden die u zoekt, dan is het geen eenvoudig karwei om uw website bij een ander platform, die de door u gewenste mogelijkheden wel biedt, onder te brengen. Het betekent vaak dat u helemaal opnieuw kunt beginnen met uw website wanneer u overstapt.
 
Bij website builders zijn doorgaans alleen de basisfuncties gratis. Wilt u wat meer mogelijkheden, dan is een betaald lidmaatschap afsluiten de enige mogelijkheid. U betaalt dan per maand een bepaald bedrag. Op termijn is dit altijd duurder dan het gebruik van een content management systeem.